Jij wilt binnen een half jaar je taalachterstand kwijt?

Mijn vader woont nog in Brazilië, mijn moeder is opnieuw getrouwd met mijn stiefvader.

Hij is Nederlands. Door de goede baan van mijn stiefvader, hij is verslavingsarts, heeft mijn moeder besloten met mij naar Nederland te verhuizen.

Ik ben toen ik net in Den Haag woonde eerst naar de basisschool gegaan. Daar leerde ik al best snel Nederlands en maakte vriendinnen. Thuis spraken we eerst alleen Portugees en Engels. Ik kreeg mavo-advies, misschien zelfs lager, door mijn taalachterstand.

Het Edith Stein College was de enige school die paste bij mij en mijn ambitie. Ze hebben goed taalonderwijs, dat wist mijn stiefvader. Ik kwam in de BEN-klas. Daar krijg je 2 uur extra Nederlands. In de eerste brugklas zat ik in een mavo/havo-klas, in de tweede brugklas al in havo/vwo. Nu doe ik havo en dat gaat goed.

Op het Edith Stein is het onderwijs heel goed en zijn er leraren die me echt oprecht willen helpen naar iets moois voor mijn toekomst. Ik wil in ieder geval in Nederland studeren. Ik zou graag een internationale studie volgen, zodat ik later bijvoorbeeld bij een ambassade kan werken. Dat kan ook in het buitenland, want ik weet door mijn ervaring dat ik me goed kan aanpassen in een ander land. Ik weet door het Edith Stein College wat er allemaal mogelijk is. Ze laten ons breed kijken, zodat we ons goed kunnen oriënteren op onze toekomst.

Mariane Douroda Saraiva Pessoa