Jij wilt het hoogste niveau halen?

Ik kom uit Kroatië. Mensen uit Nederland gaan daar wel eens naartoe op vakantie, vaak naar de kust, dat is echt prachtig. Maar Kroatië is ook best arm. Die kant van mijn land kennen mensen niet altijd. Er leven veel mensen op straat, dat is best heftig om mee te maken.

Mijn moeder kreeg op enig moment een baan aangeboden bij het Joegoslavië Tribunaal. Voordat wij verhuisden naar Nederland, is mijn moeder voor 6 maanden gaan ervaren of de baan en het land goed waren voor haar, maar ook voor ons. Zij vond het werken en wonen in Nederland direct heel leuk. Mijn broer en ik zijn hier 1,5 jaar geleden naartoe verhuisd. Mijn ouders geloven dat Nederland een mooi land is en goed voor onze toekomst, omdat het onderwijs hier goed is.

Mijn vader woont nu nog in Kroatië. Ik mis hem heel erg, maar hopelijk komt hij binnenkort naar Nederland als hij hier ook een baan vindt.

Op het Edith Stein ben ik gestart in de ISK. De methode van leren is daar heel goed. Je leert snel de Nederlandse taal, omdat dat het belangrijkste is om te communiceren en om ook andere vakken te begrijpen. Ik zit nu al in de havo/vwo-klas. Daar ben ik best trots op. Ik hoop dat ik vwo kan gaan doen, daar doe ik goed mijn best voor.

Door de ISK ben ik erachter gekomen dat alle leerlingen hetzelfde meemaken als ik. Je moet wennen aan Nederland, maar je staat ook open om nieuwe vrienden te maken, want je oude vrienden wonen nog in je geboorteland. Dat zorgt ervoor dat we heel hecht zijn met elkaar. Ik hoop ook dat we samen heel ver gaan komen.

Ik geloof dat alles mogelijk is, als je het maar echt probeert. Ik zit nu al in de havo/vwo klas, en dat smaakt naar meer. Ik wil na mijn schooltijd dus zeker gaan studeren, zodat ik later misschien wel tandarts of fysiotherapeut kan worden!

Bruna Bjelinski