Groep 8

Mooi. maak het maar waar!

We zullen het maar direct zeggen: het Edith Stein College is een superschool, maar je moet wel uit het goede hout gesneden zijn. Wij houden van leerlingen met ambitie. Jongens en meiden die iets willen bereiken. Ben jij zo’n leerling en wil je jezelf inzetten? Dan ben je bij ons helemaal op je plek! Wij vinden het prachtig als je vooruit wilt én ervoor werkt. Dan kun je óók op ons rekenen. Dan geloven we in je. Je ziet dit terug in het motto van onze school: Mooi. Maak het maar waar.  

Begeleiding waardoor je groeit

Je wilt groeien maar het kan soms even tegenzitten. Misschien herken je dat? Je hebt een taalachterstand bijvoorbeeld. Of je hebt een schooladvies dat voor jou tegenvalt. Of je voelt dat je jezelf nog moet bijspijkeren voor een vak.
  
Wij weten dat je dan even aandacht nodig hebt. We hebben ons er helemaal op ingesteld om je ook dan met succes te begeleiden. Met Versterkt Talen Onderwijs bijvoorbeeld. Of met een Verlengde Brugklas, waarin je kunt bewijzen op welk niveau je thuishoort. En met een Vakantieschool voor extra ondersteuning …

Het belangrijkste is wel dit: onze super gemotiveerde docenten zijn er altijd voor je. Zij geven je alle ondersteuning, tijd en aandacht die nodig is om jouw ambities waar te maken. Om te zorgen dat je groeit.

Leren op de mooiste plek

Om goed te leren is het schoolklimaat heel belangrijk. Edith Stein College is het oudste lyceum van Nederland. Als je hier naar school gaat, leer je elke dag op één van de mooiste locaties in hartje Den Haag. Dat alleen al voelt heel goed. En binnen in de school zullen de goede sfeer en de aandacht voor rust én elkaar je vast opvallen! Ook de inrichting van het schoolgebouw draagt bij aan die goede sfeer, zodat je je snel thuis voelt. De school vindt het belangrijk dat iedere leerling mede verantwoordelijk is en respect heeft voor de omgeving waarin we met elkaar samenwerken.

Jouw brugklas

Aan de slag op Edith Stein College

Op onze school krijg je, na aanmelding en een kennismakingsgesprek, een plaats in een vwo-brugklas of een gecombineerde brugklas: havo-vwo of mavo-havo. We houden rekening met het schooladvies van je basisschool, maar op het ESC krijg je 2 jaar lang de kans om te laten zien wat jouw niveau is en wat bij je past. Veel leerlingen gingen je voor: lees een aantal verhalen, om alvast kennis te maken met ESC.

Havo-vwo / mavo-havo

In een gecombineerde brugklas krijg je bij toetsen altijd twee cijfers. Zo kan je zelf zien op welk niveau je presteert. In de Verlengde Brugklas word je extra ondersteund bij je kernvakken als je dit nodig hebt. Of je krijgt extra lesstof om je uit te dagen.

Na het eerste en na het tweede brugjaar kun je wisselen van niveau. Tussentijds heb je intensief contact met jouw mentor, die jou ondersteunt en uitdaagt. De docenten en je mentor gaan na de Verlengde Brugklas met jou en je ouders of verzorgers in gesprek en dan wordt het definitieve niveau voor leerjaar 3 bepaald. Het komt voor dat je start in een mavo-havo-brugklas en in jaar drie op het vwo zit. Dit is geen belofte, natuurlijk. We kijken ook naar jou: maak het maar waar!

Vwo

Heb je een vwo-advies? Dan word je op het Edith Stein College stevig uitgedaagd. Zo krijg je bijvoorbeeld het vak Chinees. Ook maak je geregeld leuke uitstapjes naar het museum of ga je op excursie met je biologieklas. Daarnaast is er voor de meest ambitieuze leerlingen de mogelijkheid om versneld examen te doen en kun je via ons al proef-studeren aan de universiteit

Taal is zo belangrijk!

BEN

Woon je nog niet zo lang in Nederland, of heb je soms moeite met de Nederlandse taal? Dan kan je via de BEN-klas (Brugklas Extra Nederlands) extra taalondersteuning krijgen. Na de BEN-klas, waarin je per week één uur extra Nederlands krijgt, kan je vol zelfvertrouwen doorstromen naar 2 vwo, 2 havo of naar 2 mavo.

ISK

Voor leerlingen uit de hele wereld, voor wie Den Haag de nieuwe woonplaats is geworden, is de Internationale Schakelklas (ISK) de plek waar je Nederlands leert. Ben je korter dan twee jaar in Nederland, en heb je een vwo-, havo- of mavo-niveau, dan ben je van harte welkom in onze ISK-klas. In één of twee jaar bereiden we je voor op een plek in de BEN-klas of een plek in een reguliere klas. Bij goede motivatie en resultaten kan je hierna het tweede en het derde jaar combineren en versneld doen. We begeleiden je met aandacht en plezier. Samen bepalen we de juiste route.

Bijzondere programma's

Keuze maken

Op het Edith Stein College leren we je om medeverantwoordelijk te zijn voor je eigen ambities. We leren je om te leren én te ontdekken waar je kansen liggen. In de lessen Persoonlijke Vorming bijvoorbeeld, helpen we je om zelf keuzes te maken en kansen te pakken voor jouw toekomst. In de bovenbouw biedt het programma ‘Giving Back’ jou unieke kansen om je toekomstplannen waar te maken. Je wordt dan twee jaar lang gecoacht door een professional uit het bedrijfsleven! www.givingback.nl

Verlengde Schooldag

Elke dag iets anders

Op het Edith Stein College kan je na schooltijd meedoen met allerlei activiteiten en programma’s. Of je kan op school je huiswerk maken onder begeleiding, zodat je dat thuis niet meer hoeft te doen. Dit heet Verlengde Schooldag.

Versterkt Talen Onderwijs (VTO)

Engels is een taal die over de hele wereld wordt gesproken en geschreven. Als je internationale ambities hebt, wil Edith Stein College je ook daarin begeleiden. In ons VTO-programma, kun je Engels op hoog niveau onder de knie krijgen. Aan het begin van het schooljaar kun je je hiervoor opgeven. Je gaat meedoen aan workshops, lessen en je gaat ook in de praktijk leren om zelf les te geven op een basisschool. En ook bijzonder: je gaat op reis naar Engeland!

Uiteindelijk doe je examen voor je Anglia-diploma. Met dit diploma kun je op alle Europese hogescholen en universiteiten terecht. Ben je goed in Engels, wil je ook beter worden in Engels en wil je veel plezier beleven? Mooi. Maak het maar waar.

Huiswerkbegeleiding

We vinden het belangrijk dat je je ontwikkelt en groeit, maar ook je afspraken nakomt als het gaat om huiswerk. Voor iedereen die dat nodig heeft of het fijn vindt kan er daarom dagelijks op school op het leerplein huiswerk worden gemaakt. Elke dag is er van 8.00 tot 17.00 uur begeleiding aanwezig, zodat je kan worden geholpen bij vakken die aandacht verdienen. Door deze individuele aandacht ziet ESC jou stappen maken naar betere resultaten.

Sporten op ESC: sportklas; teamsporten; toernooien

Edith Stein College heeft naschoolse sportactiviteiten voor sportievelingen of voor wie dit wil worden. Elke donderdagmiddag verzorgt de Sportklas een gevarieerd programma, van klimmen tot boogschieten, van snowboarden tot schaatsen. Bij een goede inzet ga je aan het einde van het Sportklasjaar mee op sportkamp. Heb je interesse? Geef je dan snel op bij jouw gymdocent. Het aantal plaatsen is beperkt!

Naast de Sportklassen zijn er ook teamsporten na schooltijd, bijvoorbeeld voetballen, volleyballen en basketballen. Je komt dan in het schoolteam en je doet mee aan Haagse schoolsporttoernooien.

Onderlinge sporttoernooien staan jaarlijks op het programma. De brugklassen en de ISK-klassen spelen tegen elkaar en worden begeleid door leerlingen uit 5 havo en 6 vwo. Ook voor de begeleiders is dit een heel leerzaam onderdeel en het telt mee voor hun examen.

Elke week heb je gym van een vakdocent en dagelijks kan er op het schoolplein in de pauzes worden getafeltennist, gevoetbald en gebasketbald. Elk jaar zijn er ook buitenschoolse sportieve activiteiten, zoals onze jaarlijkse Schaatsdag.

Jouw eigen Chromebook

Op school werk je elke dag met jouw eigen Chromebook. Je krijgt ‘m van school te leen. Daar zorgen we voor omdat we het belangrijk vinden dat je ook op dit punt wordt voorbereid op jouw toekomst, binnen het hoger onderwijs en in de maatschappij. Je hoeft maar één ding zelf te doen: neem je Chromebook elke dag opgeladen mee naar school!

Belangrijk informatie

Heb jij een vwo-, havo- of een mavo-advies en wil je jouw ambities waarmaken? Meld je dan aan voor Edith Stein College vanaf zaterdag 5 februari 2022.

Open dagen

Inschrijfdagen schooljaar 2022/2023