Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ons gebouw

Leren op de mooiste plek

Edith Stein College is het oudste lyceum van Nederland. Als je hier naar school gaat, leer je elke dag op één van de mooiste en meest sfeervolle plekken in hartje Den Haag.

Het Edith Stein College is in 1915 opgericht als meisjesschool, maar startte op een andere plek, in Scheveningen, in de Cornelis Jolstraat 117. De school groeit, waardoor er een wordt gezocht naar een nieuwe locatie. De plek wordt toegewezen en in 1928 start de bouw aan het Louis Couperusplein. Het schoolgebouw is ontworpen door architect ir. H.J.W. Thunnissen en J. H. Hendricks. In 1931 verhuist de school naar deze mooie locatie.

In 2015 is er nieuwbouw aan het bestaande gebouw toegevoegd en is het gebouw uit 1931 gerenoveerd. Bij het nieuwe gedeelte zijn twee sportzalen met daarboven drie verdiepingen met klaslokalen gebouwd, elk bestaande uit leerpleinen en vides met aan weerszijden brede gangen. Elke afdeling heeft een eigen verdieping met rijen klaslokalen aan de noord- en zuidgevel. In en rond de entree bevinden zich lokalen van bijzondere afdelingen, voor creatieve of exacte vakken. Door het gebruik van roodbruine bakstenen gevels die goed passen bij de bouwmaterialen en de reliëfs van het oude gedeelte die zijn gespaard, is een harmonieus geheel ontstaan. De voormalige kapel is omgebouwd tot een moderne aula, met podium waarbij de spanten en de glas-in-lood ramen je soms nog wel terugbrengen in de tijd. Ook bij de entree zijn de gekleurde tegels in de gangen en een klein deel van het oude trappenhuis met gietijzeren ornamenten gespaard gebleven. De nieuwe lichte en ruime trappen nemen een centrale plaats in en zorgen voor verassende doorkijkjes en overzicht van het geheel.